ОСНОВНІ ВЕКТОРИ МІЖНАРОДНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНСЬКИХ ПРОФСПІЛОК В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Добровольська, Ганна (Літопис Волині, 2025)
У статті розглянуто основні вектори міжнародної діяльності українських профспілкових організацій в умовах воєнного стану. Висвітлено ключові події та заходи, які визначили появу нових напрямків, форм та механізмів співпраці українських профспілок із міжнародними партнерами. Проаналізовано значення набуття членства профспілковими об’єднаннями України в Європейській конфедерації профспілок, співпрацю з Міжнародною організацією праці та іншими міжнародними інституціями. Особливу увагу приділено участі українських профспілок у міжнародних конгресах, зустрічам з представниками Організації Об’єднаних Націй та місіями європейських соціальних партнерів, які були присвячені політичній та економічній підтримці України, сприянню захисту соціально-економічних і трудових прав працівників, забезпеченню гуманітарної допомоги, реформуванню вітчизняного законодавства у відповідності до європейських стандартів. У статті наголошено, що саме завдяки міжнародній солідарності профспілки України отримали можливість більш повно виконувати свої статутні зобов’язання, відновлювати інституційні спроможності членських організацій, протистояти викликам війни. Встановлено, що воєнний стан в Україні значно змінив характер і напрямки міжнародної діяльності українських профспілок, спрямувавши їх на посилення співпраці з міжнародними організаціями та профоб’єднаннями, мобілізацію світової підтримки українського народу, здійснення пошуку нових можливостей для взаємодії з партнерами, зокрема через застосування цифрових технологій. Стверджується, що, незважаючи на всі труднощі воєнного часу, українські профспілки відкрили нові можливості для зміцнення своїх позицій у європейському та міжнародному профспілковому русі. Доведено, що зазначені вектори міжнародної діяльності вітчизняних профспілок стали дієвим інструментом консолідації зусиль українського суспільства та світової спільноти для подолання соціально-економічних наслідків війни і забезпечення умов для повоєнного відновлення країни.