ПОЛІТИЧНЕ ЛІДЕРСТВО ПЕРШИХ ПРЕЗИДЕНТІВ В УМОВАХ ДЕМОКРАТИЧНОГО ТРАНЗИТУ: НА ПРИКЛАДІ КРАЇН БАЛТІЇ - Войтенко, Юрій (Літопис Волині, 2025)
У статті здійснено порівняльний та просопографічний аналіз перших президентів балтійських республік, які очолили держави після відновлення незалежності. Стаття містить біографічні дані перших президентів країн Балтії, що дозволяє зрозуміти особливості формування їх як політичних лідерів, особливо в контексті перебування їх в умовах радянської окупації протягом всього післявоєнного періоду. В дослідженні відображено інституційну складову президентства трьох балтійських республік, яка була закладена в ухвалених конституціях. В статті окреслено особливості формування (вибори) та основні повноваження президента, передбачених чинним законодавством у кожній з балтійських республік. Окремо зазначено політичну складову, яка впливала на обрання президента, як в ідеологічному аспекті, так і кількісному вимірі, зокрема на рівні обрання у парламенті, що властиво для політичних систем Латвії і Естонії. Стаття містить інформацію про особливості коаліційної діяльності на рівні парламентів, а також про взаємодію такої більшості з президентом, що сприяло успішній реалізації державної політики. У дослідженні відображено кореляцію між партією влади, коаліційною більшістю, урядом, а також – президентом. Також в статті відображено результат діяльності перших президентів на своїй посаді, а також подальшої їх участі у політичному житті країни. У даному дослідженні окремо згадується про поступ у діях перших президентів до повного суверенітету своїх шляхом виведення російських військ з трьох балтійських республік. У підсумку зазначається, що синергія інституційної і особистої спроможності перших президентів балтійських республік, які після п’ятдесятилітньої радянської окупації відновили свої суверенітети, з новими силами і прагненнями рухали свої держави у бік демократії, ринкової економіки, ЄС і НАТО.