МОЛОДІЖНИЙ ПРАЦІВНИК У СИСТЕМІ МОЛОДІЖНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ: ПРОЦЕС СТАНОВЛЕННЯ, ФУНКЦІЇ ТА ВИКЛИКИ - Єрмоленко, Ірина (Літопис Волині, 2025)
У статті здійснено аналіз ролі фахівця з питань молоді (молодіжного працівника) як одного зі складових молодіжної політики в Україні. Автор досліджує, яким чином молодіжний працівник впливає на процес формування та реалізації молодіжної політики, розвитку громадянського суспільства та демократизації суспільно-політичних процесів. Розглянуто процес офіційного визнання та законодавчого закріплення даної професії, зокрема проаналізовано міжнародні документи та національні нормативно-правові акти. У роботі розглянуто основні функції молодіжного працівника, серед яких: оцінка потреб молоді, організація та реалізація молодіжної роботи, взаємодія з іншими суб’єктами молодіжної політики, а також виконання ролі посередника між молоддю та органами влади. Проаналізовано основні проблеми та виклики, з якими зіштовхуються представники цієї професії, зокрема низький рівень суспільного визнання, низьку інституційну підтримку, нестачу фінансування, а також вплив повномасштабної війни на ефективність молодіжної роботи. Особливу увагу приділено можливостям розвитку професії у контексті європейської інтеграції, зміцнення інституту демократії в Україні та розширення можливостей для молоді бути долученими до процесів прийняття рішень. У роботі зазначаються сучасні тенденції розвитку молодіжної роботи в Україні, пропонуються механізми підтримки та підвищення ефективності діяльності молодіжних працівників у сучасних умовах. Визначено можливості для покращення умов роботи, зокрема шляхом міжнародної підтримки, розширення можливостей професійного навчання та створення мереж активної взаємодії. Зроблено висновок про необхідність посилення державної підтримки молодіжних працівників, вдосконалення механізмів їх підготовки та підвищення рівня їхнього професійного розвитку. Результати дослідження можуть бути корисними для науковців, фахівців у сфері молодіжної політики, представників громадських організацій та органів місцевого самоврядування.