РОЛЬ «МʼЯКОЇ СИЛИ» В КОНТЕКСТІ СУЧАСНОГО ІДЕОЛОГІЧНОГО ПРОТИБОРСТВА КНР ТА США - Константинюк, Світлана (Літопис Волині, 2025)
Стаття розглядає особливості використання стратегій «мʼякої сили» США та КНР в рамках ідеологічної боротьби та змагання за лідерство на міжнародній арені в епоху постбіполярності. Стверджується, що в умовах протиборства на інформаційно-психологічному, та особливо когнітивному, рівнях обидві держави використовують доволі агресивні моделі «мʼякого» впливу, як на нейтральних акторів, так і на акторів-союзників та партнерів одне одного. Автор ділиться міркуваннями щодо ефективності тих чи інших підходів та засобів «мʼякої сили» конкуруючих сторін, а також аналізує їх в рамках SWOT-аналізу.Беручи до уваги досвід використання «мʼякої сили» США, автор наголошує на проблемі відсутності нових підходів та практик у використанні невійськових методів впливу, що є необхідним для держави, яка претендує на статус єдиної наддержави сучасності. Поява нових викликів та загроз, які перешкоджають стабільному пануванню США, таких як поява нових геополітичних гравців, які претендують на лідируючу роль на міжнародній арені, невиважена зовнішня політика щодо країн Близького Сходу, відсутність налагодження процесів демократизації в колишніх країнах-членах СРСР та відсутність балансу у продукуванні «мʼякої» та «жорсткої» сили між США та країнами-партнерами неминуче призвели до кризи ідеї ліберального світопорядку. Аналізуючи спроможності «мʼякої сили» КНР в контексті ідеологічного протистояння, автор наголошує на її негнучкості. Вона зумовлена передусім такими факторами як відсутність розвинутої та багатосторонньої мережі агентів «мʼякої сили» Китаю, а також її внутрішньою спрямованістю, насамперед захистом режиму КНР. Окрім цього, самодискредитація КНР у сфері забезпечення прав та свобод громадян, а також її сприйняття як загрози в регіоні та світі, яка безумовно зумовлена секʼюритизацією та негативною «мʼякою силою» з боку США, не дає змогу лідеру азійського регіону налагоджувати довірливі відносини з іноземними аудиторіями.Разом з тим в статті наголошується на високому потенціалі у творенні та генеруванні «мʼякої сили» КНР, як поки що єдиної альтернативи подальшої «американізації світу».