ПРОТЕСТНІ РУХИ ПРОТИ ЗАБОРОНИ ПРАПОРА В ПІВНІЧНІЙ ІРЛАНДІЇ В КОНТЕКСТІ ПРОБЛЕМ ІРЛАНДСЬКОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ - Марусинець, Маріанна (Літопис Волині, 2025)
У статті проаналізовано акції протестів проти символів, зокрема прапора, у контексті проблеми північноірландської ідентичності. Обґрунтовано, що протести проти зняття прапора Великої Британії «Юніон Джек», що відбулися наприкінці 2012 р. – початку 2013 р., привернули увагу міжнародних ЗМІ, політологів і громадськості. Значна частина уваги була зосереджена на залученні молоді та спробах знайти відповіді на питання, як молоді люди, які виросли в більш мирні часи, можуть бути залучені до насильства стосовно минулого Північної Ірландії. Аналіз акцій протесту проти символів, організованих молодими людьми в постконфліктному Белфасті, дав змогу отримати чіткіше уявлення про чинники, що призвели до заворушень і насильства, а також наслідки цих протестів для мирного процесу та стабільності на острові Ірландія.Показано, що протягом тижня в різних частинах Північної Ірландії відбувалися масові протести, які супроводжувалися заворушеннями й насильством, проти рішення міської ради Белфаста прибрати прапор Великої Британії «Юніон Джек» із його постійного місця в мерії міста. Стверджується, що деякі акти насильства були організовані воєнізованими формуваннями. Аргументовано, що громада протестантів, юніоністів і лоялістів (ПЮЛ) виступає проти нових обмежень на вивішування прапора «Юніон Джек» у мерії Белфаста й у 2012–2013 рр. проводила численні акції протесту по всій Північній Ірландії. Представники громади католиків, націоналістів і республіканців (КНР) у міській раді Белфаста хотіли повністю прибрати прапор «Юніон Джек», але, зрештою, проголосували за компроміс з боку неконфесійної партії «Альянс», згідно з яким прапор майорітиме в певні дні.Міська рада проголосувала за те, щоб вивішувати прапор тільки у 18 визначених днів на рік. Юніоністи вважають, що зміни, які стосуються прапора «Юніон Джек», є зазіханням на їхню культурну ідентичність, відтоді, як його прибрали, у різних частинах Північної Ірландії відбулися протести. Доведено, що протести проти прапора відбулися в контексті мирного процесу й миробудівництва в Північній Ірландії. Тоді як попередні прояви невдоволення юніоністів відбувалися під час періоду «Смути», протести проти зняття й заборони прапора сталися в період, коли було досягнуто значних дипломатичних успіхів і відбулося міжконфесійне й політичне примирення. Події до й після ухвалення рішення про підняття прапора Великої Британії над мерією Белфаста стали нагадуванням про те, як різне розуміння того, що «правильно», може призвести до ворожості, навіть якщо рішення ухвалюється більшістю голосів. Питання про прапор оголило суперечності, які існують у суспільстві. З одного боку, це питання віри в конституційні цінності, а з іншого – прагнення до рівності. Це замкнуте коло проблем, як і раніше, складно подолати.