ВІЙНА РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ. ІСТОРІОГРАФІЧНИЙ ОГЛЯД - Лисенко, Олександр; Пилипів, Ігор (Літопис Волині, 2025)
У статті розкриваються особливості історієписання, об’єктом якого виступає сучасна війна Російської Федерації проти України, що почалася у 2014 році, але ще не завершилася. За більш як десять років накопичилася велика кількість різноманітних наукових, публіцистичних та археографічних публікацій. У такий спосіб формується історичний наратив, що відображає різні концепції та візії представників української та зарубіжної спільноти науковців. У статті міститься інформація про інституційні кроки, спрямовані на створення передумов для формування творчих колективів, які опрацьовують воєнну проблематику, аналізуються видання, підготовлені українськими та зарубіжними дослідниками. Серед них – співробітники Національного університету оборони України, які на систематичній основі акумулюють емпіричні матеріали та інформують суспільство про перебіг воєнних дій на фронті та героїчну боротьбу ЗСУ проти ворога. Розкриваються підходи українських істориків до студіювання антиукраїнської колоніальної політики російського імперіалізму та гібридні акції Москви, спрямованої проти України, простежується історична тяглість збройного протистояння Росії та України, початки якої сягають ХІІ сторіччя. Політологічний зріз українсько-російських антагонізмів розглянуто у кількох колективних працях, виданих Інститутом політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України. Цікавою є серія видань Інституту історії України НАНУ, в яких висвітлюються актуальні питання української історії та сучасності в контексті українсько-російського протистояння та подій, пов’язаних з російсько-українською війною 2014–2025 рр. Зазначається, що багато публікацій з тематики російсько-української війни вийшло в різних країнах світу. У багатьох аналітичних публікаціях запропоновано цікаву компаративістську платформу для військово-політичної характеристики сучасних Росії та України, проаналізована еволюція російської імперської ідеї, подано характеристику ідейних основ сучасних російських внутрішньо- та зовнішньополітичної доктрин, в основі яких лежить російський шовінізм, ксенофобія, позиціонування «ворогів» та експансіоністський курс щодо сусідніх держав, які Москва вважає власною сферою впливу, акцентується увага на її імперських алюзіях. Міждисциплінарний характер наукових студій забезпечує стереоскопічний погляд на нинішню війну як синтетичне, багатовимірне явище та її наслідки.