ЗАКОНОДАВЧІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРНИМИ ІНДУСТРІЯМИ РЕСПУБЛІКИ КОРЕЯ: ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ - Казаков, Геннадій (Літопис Волині, 2025)
У статті здійснено аналіз нормативно-правової бази Республіки Корея, що стосується культурних індустрій, а саме акцент зосереджено на законодавстві щодо музичної, кіно, літературної індустрій та дотичних до них питань. Автор акцентує увагу на ролі культурних індустрій як важливого чинника національної економіки, інструмента формування національної ідентичності та засобу міжнародного впливу. У дослідженні розглянуто нормативно-правову базу Південної Кореї, яка охоплює ключові сектори культурних індустрій, зокрема музичну, кіно та літературну сфери. У статті продемонстровано, що системна державна політика та чітке законодавче забезпечення в Кореї сприяють розвитку культурного бізнесу, міжнародному просуванню національного культурного продукту та формуванню позитивного іміджу країни на світовій арені.Основними законами, які регулюють культурні індустрії Республіка Корея, визначені: Рамковий акт про сприяння культурним індустріям, «Культурна хартія», закони про сприяння міжнародному культурному обміну та про авторське право. Водночас на законодавчому рівні регламентовані окремі культурні індустрії, зокрема музична, кіно, літературна. Автор підкреслює важливість наявності комплексної нормативно-правової бази та системи публічного управління для підвищення конкурентоспроможності культурної продукції й формування позитивного міжнародного іміджу. Наголошено, що Україні варто врахувати досвід Республіка Корея, особливо у питаннях комплексного законодавчого врегулювання культурних індустрій, створення ефективної інституційної системи підтримки, захисту прав митців і споживачів, а також розвитку інфраструктури культурного сектора. Запровадження таких підходів в Україні дозволить підвищити значення культурних індустрій у національній економіці, сприятиме популяризації української культури за кордоном і покращенню міжнародного іміджу держави.