ЖИТТЄПИС ПРОВІДНИКА КАМІНЬ-КАШИРСЬКОГО РАЙОННОГО ПРОВОДУ ОУН ЙОСИПА ФЕДОРОВИЧА ТЮБАЯ (ДУБОВОГО) - Пінчук, Людмила (Літопис Волині, 2025)
Публікації біографічного характеру мають велике значення для вивчення проблематики визвольного руху. Вони дають цілісне уявлення про особистість та її роль в перебігу визвольної боротьби, дають змогу закарбувати їхні імена в науковому обігу та відновити історичну справедливість, спростувавши закладений радянською тоталітарною системою міф про їхню негативну діяльність.Цей матеріал присвячено життєпису одного з волинських борців визвольного руху 1940–1950-х років – Йосипу Федоровичу Тюбаю на псевдо Дубовий та долі його родини, котра постраждала за його діяльність. Йосип Федорович був одним з учасників осередку ОУН у с. Облапи Ковельського району в період німецько-нацистської окупації Волині, а також активним представником УПА. Після закінчення німецько-радянської війни став районним провідником Камінь-Кашиського проводу ОУН. Із літа 1948 р. виконував обов’язки провідника ОУН Камінь-Кашиського надрайону.Архівні матеріали із зазначеної теми дослідження вперше вводяться до наукового обігу, що дає змогу розширити джерельну базу та спростувати низку неточностей, які наявні у публіцистичних матеріалах. Одним із важливих спростувань є рік загибелі провідника Дубового. У низці архівних матеріалів зазначено, що він загинув 23 січня 1949 р. Натомість більшість публіцистичних матеріалів та символічна пам’ятна табличка подають 1948 р.Окрему увагу в публікації авторка звертає на долю інших членів родини Йосипа Федоровича Тюбая, котрі були виселені у віддалені райони СРСР як члени родини учасника ОУН і УПА. Одна із сестер була ув’язнена і досі не має статусу реабілітованої. Хоча, з огляду на дані з архівно-кримінальної справи, вона виконувала в підпіллі функції кухаря, що не є належною підставою для ненадання їй статусу реабілітованої.