ОСОБЛИВОСТІ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Атаманська, Світлана (Літопис Волині, 2025)
У статті розглянуто й проаналізовано особливості волонтерської діяльності в Київській області в умовах воєнного стану. Дослідження присвячене аналізу трансформаційних процесів волонтерської діяльності в Київській області після введення воєнного стану 24 лютого 2022 року. Розглядаються ключові напрями діяльності добровольців: евакуація цивільного населення, надання гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам, медична підтримка постраждалих, психологічна реабілітація травмованих громадян.У дослідженні акцентовано увагу на координаційних механізмах взаємодії державних інституцій і громадських організацій, а також на нових формах волонтерської активності, що постали в умовах російсько-української війни. Розглянуто ключові виклики для волонтерів: забезпечення особистої безпеки в прифронтових районах, подолання логістичних перешкод у доставці допомоги й ризики емоційного вигорання. Висвітлено особливості міжнародної співпраці українських волонтерів із європейськими благодійними фондами. Отримані результати засвідчують трансформацію волонтерства від традиційної благодійності до системної підтримки національної оборони й зміцнення суспільної стійкості в умовах війни.Визначено роль громадських організацій і волонтерських ініціатив у сприянні інтеграції ВПО на місцевому рівні. Вони забезпечують підтримку у вирішенні нагальних побутових і соціальних проблем, допомагають із пошуком житла, працевлаштуванням, доступом до медичних і освітніх послуг. Важливим складником їхньої діяльності є також психологічна підтримка й створення безпечного простору для комунікації. Завдяки активності волонтерів переселенці отримують не лише матеріальну допомогу, а й відчуття належності до місцевої громади. Такі ініціативи сприяють формуванню довіри між ВПО та місцевим населенням, зменшують соціальне напруження й підсилюють згуртованість суспільства. З’ясовано, що волонтерські організації Київщини, попри свої значні досягнення, стикаються з низкою викликів, які впливають на результативність їхньої діяльності. Однією з ключових проблем є недостатня координація між різними волонтерськими організаціями. Велика кількість груп та ініціатив інколи призводить до дублювання зусиль, нераціонального використання ресурсів і навіть конкуренції за донорську підтримку.