УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКІ ВІДНОСИНИ: ЗАГОСТРЕННЯ КРОК ЗА КРОКОМ - Діхтярук, Євген (Літопис Волині, 2025)
Українсько-польські міждержавні та міжнаціональні відносини стали предметом дослідження в статті.Історично їх важливість зумовила географічна близькість розміщення й спільна історія України та Польщі. Коротко описано основні події, які визначили характер взаємовідносин Києва й Варшави на офіційному рівні.Характер відносин залежать від внутрішньої ситуації в обох країнах і зміни геополітичних реалій і впливу «третьої сили». Факти, наведені в статті, підтверджують висновки експертів про абсурдність ситуації, яка полягає у тому, що охолодження відбувається у відносинах двох великих сусідніх центральноєвропейських держав, яким загрожує агресивна росія. Водночас, аналізуючи відносини між двома країнами, необхідно звертатися передовсім до історії, спільні історії якої впливають на сучасність. Розбіжності в поглядах на минуле є головним каменем спотикання у відносинах між державами й народами, що відображають численні офіційні документи.Саме тому виділено проблемні питання історії, які зумовлюють відносини між країнами й аспекти співпраці. На підставі аналізу ключових явищ зроблено висновок про зміну їх характеру та загальні тенденції. Аналіз конкретного наповнення українсько-польських відносин дає змогу ствердити їх наповненість та інтенсивність. У 1990-х і 2000-х роках українсько-польські стосунки розвивалися загалом у конструктивному руслі, а президентські домовленості в питаннях міжнаціонального примирення, перераховані в статті, стали кроком двох народів назустріч один одному. З 2008 року спостерігаємо період турбулентності, яку простежуємо й у заявах політиків, і в настроях суспільства. Проаналізований досвід українсько-польських відносин доводить, що непорозуміння можна й потрібно залишити в минулому та рухатися в спільному напрямі європейського майбутнього.