УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ТА РИМО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВИ І ПРОЦЕСИ ПЕРШОЇ РАДЯНІЗАЦІЇ ЗАХІДНОЇ УКРАЇНИ (ВЕРЕСЕНЬ 1939 – ЧЕРВЕНЬ 1941 РР.) - Хом’як, Павло (Літопис Волині, 2025)
Статтю присвячено дослідженню становища Української Греко-Католицької та Римо-Католицької церков у період першої радянізації Західної України. Проаналізовано ставлення радянської держави до релігії загалом та УГКЦ і РКЦ зокрема. Розкрито причини та механізми репресивної політики радянської влади та її атеїстичну політику. Простежено відношення населення Західної України до антирелігійної політики радянської держави.Вступивши на землі Західної України восени 1939 р. радянська влада вдалася до репресій проти Церкви та її служителів. Відбувається масове закриття церков та монастирів, конфіскується їхнє майно, розпочинаються репресії проти священників та вірних Церкви. У перші ж місяці радянської окупації було закрито всі освітні заклади, пов’язані із Церквою, та періодичні видання, конфісковано та знищено церковні і монастирські бібліотеки та архіви. Владою було накладено заборону на діяльність організацій священників, братств та товариств. Відповідно до проголошеного принципу про відокремлення Церкви від держави, обов’язок реєстрації народжень, шлюбів та смертей було забрано з компетенції парафіяльного духовенства і передано державним відділам запису актів громадянського стану.У період першої радянізації завдяки заходам антиатеїстичної кампанії більшовицькій владі вдалося дуже швидко позбавити Греко-Католицьку та Римо-Католицьку церкви можливостей суспільного впливу та засобів до існування.Репресії проти священиків УГКЦ та РКЦ особливо посилилися напередодні німецько-радянської війни. Однак, незважаючи на всі зусилля радянського режиму, наслідки радянської антирелігійної кампанії 1939–1941 рр. залишилися більше ніж скромними. Культ войовничого атеїзму закріпився у свідомості мешканців Західної України як одне з найнеприємніших переживань у часи перебування під радянською владою. Зрівнятися з ним могло хіба що відчуття страху за своє життя, спричинене терором із боку органів державної влади.