ОСОБЛИВОСТІ ПУБЛІЧНОЇ ДИПЛОМАТІЇ В УКРАЇНІ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ - Лепська, Наталія; Ясьмо, Ольга (Літопис Волині, 2025)
У статті досліджується трансформація публічної дипломатії України у контексті повномасштабної війни з Російською Федерацією, що триває з 2022 р. Публічна дипломатія розглядається як критично важливий інструмент зовнішньополітичної діяльності, спрямований на формування позитивного іміджу України, консолідацію міжнародної підтримки, мобілізацію ресурсів та протидію інформаційним операціям держави-агресора. Автори акцентують увагу на зміні характеру дипломатичної комунікації в умовах війни – від традиційної інформаційної роботи до багаторівневого діалогу з урядами, громадянським суспільством, медіа, культурною спільнотою та міжнародною аудиторією загалом. Особливу увагу приділено аналізу нових форматів публічної дипломатії, які виникли після 24 лютого 2022 р., серед яких: діяльність платформи UNITED24, реалізація міжнародних конференцій із відновлення України (URC), розвиток дипломатії територіальних громад, а також феномен ветеранської дипломатії. Доведено, що ці формати сприяють не лише представництву інтересів України, а й поглибленню міжнародної солідарності, посиленню емоційного зв’язку з глобальною аудиторією, створенню довготривалих партнерських зв’язків. Автори також розглядають приклади ефективної комунікації з боку офіційних структур, громадських організацій, культурних амбасадорів та військових, які стали новими акторами публічної дипломатії. Окрему увагу приділено новому напряму публічної дипломатії – ветеранській дипломатії, ефективність та значимість якої продемонстровано на конкретних прикладах її використання у сучасних реаліях. У висновках наголошується, що публічна дипломатія в умовах війни – це не допоміжна діяльність, а один із визначальних чинників міжнародної суб’єктності України, який має зберігати пріоритетність і в післявоєнний період.