АНАЛІЗ АКТУАЛЬНОГО СТАНУ РИНКУ ПРАЦІ ЗАПОРІЗЬКОГО РЕГІОНУ: ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ - Бондаренко, Сніжана (Літопис Волині, 2025)
У статті висвітлюються наслідки повномасштабного вторгнення для соціально-економічної ситуації в Запорізькій області. Особливу увагу приділено вивченню глибоких трансформацій, яких зазнали ключові сфери регіонального розвитку – освіта, промисловість і ринок праці – в умовах воєнного стану. Висвітлено, як утрата контролю над частиною територій, зокрема тимчасова окупація окремих громад, масова евакуація населення, фізичне руйнування виробничої та освітньої інфраструктури, а також динамічні міграційні процеси спричинили різке зниження активності промислових підприємств, суттєве скорочення контингенту здобувачів освіти й посилення навантаження на регіональний ринок праці. Стаття містить системний огляд сучасного стану регіону з урахуванням поточних викликів і можливостей. Окрему увагу приділено аналізу змін у структурі зайнятості, які проявилися через переміщення трудових ресурсів. Значна частина кваліфікованих працівників була змушена змінити місце роботи або виїхати за межі регіону, що створило додаткові виклики для формування кадрового потенціалу. Досліджено діяльність у кризових умовах Служби зайнятості, органів державної влади. Розглянуто реалізацію програм підтримки роботодавців, перенавчання громадян і надання грантів, спрямованих на активізацію економічної діяльності в регіоні. З’ясовано, що державна політика у сфері регулювання ринку праці дедалі більше орієнтується на створення умов для самозайнятості населення, розвитку малого й середнього бізнесу. Проаналізовано зміни в кадровій політиці великих підприємств, які теж змушені адаптуватися до умов воєнного часу.Окреслено ключові напрями стабілізації регіонального ринку праці, підтримки освіти й відновлення економічного потенціалу Запорізької області в умовах війни. Відновлення потребує комплексного підходу: модернізації підприємств, відновлення освітніх установ з упровадженням інноваційних методик навчання, створення умов для повернення населення й інтеграції внутрішньо переміщених осіб. Важливим чинником є розвиток партнерства між владою, бізнесом, науковою спільнотою, аби забезпечити ефективне використання наявних трудових ресурсів і сформувати стратегію розвитку регіону в післявоєнний період.Стаття є частиною дисертаційного дослідження «Державне регулювання трудових ресурсів регіону».