Краєзнавці Ківерцівщини - Войчик, Степан (Літопис Волині, 2019)
У цій публікації розповідається про краєзнавців Ківерцівщини. В алфавітному порядку згадуються прізвища тих дослідників, які вивчали Ківерцівщину. Представлено більше 30 краєзнавців та їхні публікації. Визнаючи, що запропонований перелік є вичерпним автор уважає його за такий, що дозволяє представити краєзнавчий рух Ківерцівщини. Саме їхній доробок є підгрунтям для створення узагальнюючих праць. Наголошено, що краєзнавство як вияв самопізнавальних та практичних потреб окремих громад суспільства відіграє велику роль не тільки як підґрунтя історичних і природничих наук, постачальник «місцевих фактів» для узагальнення у фундаментальних працях (допоміжне знання), а й як активний чинник формування побутово-історичної (буденної) свідомості населення, особливо підростаючого покоління, і чи не єдиний засіб для одержання інформації про довкілля (природне, історичне, економічне, літературно-мистецьке) в масштабах села, міста, району, області. Вказано на важливості систематизації наукового доробку з дослідження Волині загалом та Ківерцівщини зокрема. Матеріали краєзнавчих конференцій та дослідження краєзнавців мають різну вартість та стосуються різних галузей знань. Наголошено на ролі Ківерцівського краєзнавчого музею у розвитку краєзнавчого руху. Показано, що у сферу зацікавлень дослідників локальної історії потрапили історія, природа та екологія, населені пункти і видатні особи. Вивченням культурної спадщини теж займаються переважно краєзнавці. Вказано, що у нинішніх суспільно-політичних процесах все більшої актуальності набуває грунтовне осмислення мінулого українського народу, формування цінностей, вибір переконливих стратегій майбутнього. Краєзнавці Волині своєю працею стверджують необхідність любити свій край, зберігати скарби минулого і поширювати досвід попередніх поколінь.