Особистісно-індивідуальний світ Вікентія Шандора - Трембіцький, Анатолій; Коцюк, Володимир (Літопис Волині, 2019)
Розвиток вітчизняної історичної науки на сучасному етапі потребує створення сучасних історичних портертів цілих династій визначних науковцв чи відомих українських діячів у контпексті історично-культурного розвитку української громади в місцях осідку, з яким повязано життя та діяльність членів родини, тобто створення узагальнюючих праць про роль і місце історичних особистостей в історично-культурній спадщині українського народу, що покликані не ліше систематизувати й належним чином репрезентувати визначні постаті, а й цілі династії. Стаття присвячена особі Вікентія Шандора – доктор аправа, визначного державницько-політичного і суспільно- культурного діяча Закарпаття ХХ ст., представника уряду Карпатської України при Чехословацькому уряді в Празі, почесного члена Закарпатського крайового культурно-освітнього Товариства «Просвіта», співзасновника і довголітнього голови Карпатського Союзу, адмінітсративного дитектора секретаріату ПАУК, заступника голови Виконногооргану ДЦ УНР, члена публікаційно-інформаційної комісії УККА, дійсного члена НТШ і Товариства українських правників в США, професора Українського технічного інституту (Нью-Йорк), члена секретаріату ООН з питань словянських країн, автора історії Закарпаття, споминів і більше сотні наукових статей і розвідок на правничо- політичні та історичні теми, редактора «Правничого вісника», почесного доктора Ужгородськоого національного університету. Вказано на ролі родини та оточення у формуванні особистості Вікентія Шандора та їх впливі на життєвий шлях. Доведено, що створення просопографічних портертів видатних українців і українських родин є досить важливою складовою відтворення загального процесу творення історії та культури України. Адже їх спадщина потребує обєктивної оцінки та встановлення їх ролі в історії та розвитку культури українського народу.