Герасимчуки – Никитюки, хто вони? Ківерчуки й боратинці – патріоти України - Корнійчук, Надія (Літопис Волині, 2019)
Існує багато методів, які можна застосувати для дослідження тих чи інших територій, окремих напрямів і аспектів їх життєдіяльності, кожний метод має свої позитивні та негативні боки. Сільські території наявні практично у кожному регіоні, якщо розглядати регіон у його класичній формі, тому для дослідження сільських територій і їх конкурентоспроможності, доцільно застосовувати синтез різних поглядів, методів та точок зору. Це дозволить переходити від одного типу наукового аналізу до іншого і лавірувати між окремими кардинально протилежними підходами з метою найбільш повного та всебічного використовування методів емпіричного та теоретичного наукового пізнання. Історичний метод особливо важливий для України, оскільки за останнє сторіччя розуміння села та усього з ним пов‟язаного повністю змінювалося кілька разів, що було пов‟язано зі змінами форм державного правління Однією з характерних рис життя сучасного суспільства є звернення до своїх коренів, інтерес до вивчення історії рідного краю. Відомо, що вивчення історії кожного народу починається з вивчення історії свого роду, оселі, вулиці, села чи міста. В кожного з нас є на землі такі куточки, куди і в дні радості, і в дні смутку тягнешся за краплиною цілющої води з рідного джерела, за силою з батьківської оселі. Дуже багато є цікавих волинських родин, як от Герасимчуки, з якими пов’язані колишнє село Ківерці (нині Прилуцьке), що на Ківереччині, із селом Боратин на Луччині, з укладом господарського життя ще в давнину та з іншими подіями нашого Краю. Стверджено, що Герасимчуки-Никитюкии є представниками сільської еліти, довкола якої гуртувалася громада. Це дослідження є одним із прикладів вивчення трудових династій, які на сьогодні не є акутальними в історичній науці.