НОВІ МОМЕНТИ ТРАГЕДІЇ 20 СІЧНЯ 1990 РОКУ - Азизова, Рубаба Ясін кизи (Літопис Волині, 2021)
У статті йдеться про те, що основні підсумки подій, що сталися в Азербайджані напередодні розпаду СРСР, наблизили наш народ до відновлення державної незалежності. Перегляд кожного кроку і події на шляху до відновлення державної незалежності Азербайджану, створення відповідних висновків має велике політичне значення з погляду визначення перспектив побудови демократичної держави, заснованого на верховенстві закону. У статті розглядаються деякі із забутих або маловивчених питань трагедії 20 січня, однієї з найвпливовіших і трагічних подій останнього етапу на шляху відновлення державної незалежності Азербайджану, і робляться деякі висновки. Стверджується, що причиною й організатором трагедії була Москва, що позбавила керівництво Азербайджану будь-якої свободи пересування і прийняття рішень. Нашій інтелігенції було особливо важливо підняти голос і різко критикувати позицію республіки і союзного керівництва, щоб викрити відмовки і порожні слова Москви у зв’язку з трагедією 20 січня. Азербайджанський народ завжди був відомий своїми національно-моральними цінностями, але водночас поважав цінності інших народів і не допускав національних і релігійних конфліктів і зіткнень з іншими народами. Кривава різанина мирних демонстрантів у ніч із 19 на 20 січня також залишила після себе звірства і злочини, вчинені німецькими нацистами проти мирного населення під час Другої світової війни. Таким чином, масові вбивства, здійснені за наказом вождів радянської імперії, не похитнули рішучості народу боротися. Усупереч очікуванням у республіці і за її межами стало наростати невдоволення радянською владою. Інший урок подій полягав у тому, що, як і навесні 1918 р., єдиний спосіб урятувати народ від таких бід – домогтися відновлення державної незалежності.