ВПЛИВ ТОВАРИСТВА «ПРОСВІТА» НА ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНО-КУЛЬТУРНОЇ СВІДОМОСТІ НА ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ У МІЖВОЄННИЙ ПЕРІОД - Михайло, Юрій (Літопис Волині, 2022)
У статті йдеться про роль товариства «Просвіта» у формуванні національно-культурної свідомості на західноукраїнських землях у міжвоєнний період. Воно народилося на противагу антиукраїнським течіям у культурному житті: колонізаторській, підтримуваній цісарською владою, – з одного боку, і русофільській – з іншого. Основним завданням товариства було сприяння розвитку української культури, зокрема освіті українського народу його рідною мовою, ознайомити українців із духовними та матеріальними скарбами рідного краю, розвивати у них любов та повагу до свого народу, формувати бажання працювати на благо нації. У міжвоєнний період уся діяльність товариства «Просвіта» була спрямована на усвідомлення українцями своєї національної ідентичності через культурно-освітню, видавничу, суспільно-виховну роботу. Дається аналіз діяльності Львівського товариства «Просвіта», Волинського. Про розмах організаційної праці в тодішній «Просвіті» свідчать такі дані: за п’ять повоєнних років кількість філій збільшилася до 96, а читалень «Просвіти» – до 2 тис 934. 1939 р. став останнім роком існування «Просвіти» на матірних землях.