НАПРУЖЕНІСТЬ ЩОДО ІСТОРІЇ В ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКИХ ВІДНОСИНАХ У РЕЗУЛЬТАТІ ІНФОРМАЦІЙНОГО ПРОТИСТОЯННЯ - Мєлєкєсцев, Кирило (Літопис Волині, 2022)
У статті досліджуються етнокультурні конфлікти сучасності у зв’язку з історією Польщі, України та нинішніми дипломатичними відносинами. Розглядається проблематика розвитку націоналістичного руху у Польщі та його зв’язку із «правоцентристським» урядом, що сформувався після обрання Президентом Республіки Польща Анджея Дуди. На прикладі закриття консульств Польщі в Україні після інциденту з гранатометом у Луцьку в 2017 р. автор показує, як поодинокі хуліганські атаки в атмосфері національного напруження можуть спричинити тотальний локдаун дипломатичної системи країни. Розкриваються причини, сторони та цілі конфлікту, а також інтереси зацікавлених у конфліктах суб’єктів. Відображається, як проблеми польсько-українських відносин, пов’язані із секретною зміною зовнішньополітичного курсу Республіки Польща у 2008 р., утворили «синергію» зі зростанням націоналістичних настроїв у Європі та розширенням російського впливу на радикальні рухи. Показано зв’язок посилення націоналістичних рухів та етнокультурних конфліктів у Європі (включно з апеляцією патріотично налаштованої молоді до історичних конфліктів) із поширенням проросійської та «антиглобалістської» конспірологічної пропаганди у популярних куточках Інтернету, у тому числі спрямованої проти процесів Європейської інтеграції та розширення НАТО. Розкрито шлях до попередження ескалації конфлікту на прикладах як дипломатії Президента України, так і ініціатив представників громадянського суспільства. Тема поширення пропаганди у всесвітній мережі як фактора національного напруження та розвитку політичних рухів, а також викривлення історії у такій пропаганді запропоновані автором для май- бутнього дослідження.