СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТОК ІМСТИЧІВСЬКОГО МОНАСТИРЯ У XVIII СТ. У СВІТЛІ НОВИХ ДОКУМЕНТІВ ДАЗО - Монич, Олександр (Літопис Волині, 2022)
На основі джерельного матеріалу Державного архіву Закарпатської області, а також тематичних праць автор досліджує діяльність одного з давніх чернечих осередків Мукачівської єпархії – Імстичівського Свято- Архангело-Михайлівського чоловічого монастиря. У статті висвітлено головні етапи структурної розбудови, розвитку і становлення монастиря у XVIII столітті. Завдяки документам ДАЗО автор розширює сталі історичні відомості про монастир та заповнює «білі плями» в діючому літописі обителі. У статті обґрунтовується факт того, що біля витоків монастиря стояло православне духовенство Мукачівської єпархії. Разом із тим розкриваються проблеми датування щодо переуступлення обителі від Марамороської православної єпархії Мукачівській греко-католицькій єпархії у першій половині XVIII століття. У публікації вперше презентується цілісна історія обителі в окремому столітті. Дослідник робить спробу упорядкування списку настоятелів монастиря та чернецтва обителі у вказаний період, окремо досліджує соціально-господарську та духовно-просвітницьку діяльність монастиря, загалом аналізує документи, частина з яких вводиться в науковий обіг уперше. Аналіз дослідницького матеріалу дозволяє стверджувати, що монастир був не тільки центром чернечого життя, але водночас був центром духовного, культурного, соціально-економічного розвитку Березького комітату. Метою статті є вивчення устрою та розвитку чернечого осередку, відтворення його діяльності у вказаний період, а також опис ключових інституційних процесів, які вплинули на формування, розвиток та збереження монастиря в епоху секуляризаційних реформ імперії Габсбургів. Виявлені та опрацьовані документи констатують факт того, що монастирський устрій впродовж XVIII століття перебував у процесі активного саморозвитку. Завдяки діяльності настоятелів динамічно розвивалися документообіг, юриспруденція, юридичні та господарські справи. Паралельно з цим ігумени дбали про вдосконалення зовнішнього устрою монастиря, його господарський розвиток, а також розвиток внутрішнього життя чернецтва.