КУЛЬТОВІ СВЯТИЛИЩА ЛІВОБЕРЕЖЖЯ СЕРЕДНЬОГО ПОДНІСТРОВ’Я - Семенчук, Сергій; Левандовська, Людмила (Літопис Волині, 2022)
У публікації проаналізовано результати археологічних досліджень та зроблено спробу реконструкції окремих культових святилищ лівобережної частини Середнього Подністров’я. Висвітлено науковий матеріал, який безпосередньо торкається язичницьких сакральних місць у релігійному світогляді людності ойкумени. Осередки поділено на два типи: святилища-житла (Горошова) і святилища відкритого типу (Іванківці, Ставчани, Велика Слобідка). Святилище поблизу с. Горошова досліджене С.П. Пачковою в 1969 р. на ранньосередньовічному селищі. Тут знайдено залишки ритуального вогнища, горілі кістки тварин, фрагменти керамічних виробів, прикраси. Осередок має всі ознаки культового центру. У 1952–1953 рр. київські археологи В.Й. Довженок та М.Ю. Брайчевський дослідили культовий комплекс-святилище Іванківці, з трьома кам’яними антропоморфними ідолами. Осередок розташовано на черняхівському поселенні, що засвідчують керамічний комплекс, залишки дерев’яної культової споруди та ритуального вогнища. Особливу увагу привертає ще одне святилище відкритого типу, вивчене в 1963 р. І.С. Винокуром та Г.М. Хотюном, – у селі Ставчани на черняхівському поселенні. Осередок уміщував кам’яну антропоморфну скульптуру з рогом у руках і конічну стелу з викарбуваним солярним знаком. Реконструкція вказує на те, що ідол і стела стояли вертикально одне навпроти одного, навколо них горіли ритуальні вогні, у яких знайдено фрагменти кераміки та горілі кістки тварин. Святилище просто неба в селі Велика Слобідка відкрите в 1993 р. на ранньосередньовічному поселенні. Тут досліджено ритуальний майданчик округлої форми із залишками вогнища, кістки тварин та зооморфні фігурки бика й коня, які є культовими тотемами давнього населення досліджуваного регіону. Розглянуто структуру зазначених культових осередків, їхнє облаштування та призначення. З’ясовано, що досліджені святилища зазвичай були пов’язані з уособленням певних язичницьких божеств.