ПОЛІТИКО-ПРАВОВІ МЕХАНІЗМИ ПРОТИДІЇ РОСІЙСЬКІЙ АГРЕСІЇ НА МОРІ - Устименко, Богдан (Літопис Волині, 2022)
У цій науковій статті досліджуються політико-правові механізми, які можуть бути використані проти агресії Російської Федерації на морі. Автор дає власне визначення терміна «політико-правові механізми протидії російській агресії на морі», а також визначає за групами політико-правові механізми протидії російській агресії на морі, а саме: стратегічне планування у сфері морської безпеки; механізми, які містяться у міжнародних договорах; санкції та конфіскацію; резолюції та заяви, що стосуються забезпечення морської безпеки; саміти, що стосуються питань зміцнення морської безпеки та протидії російській агресії на морі; закони, що визначають морську безпекову політику держав; судові та примусові процедури, що стосуються морської безпеки. Автор статті дійшов висновку, що Україна у своїй діяльності, спрямованій на протидію російській агресії на морі, повинна проактивно використовувати всі можливі політико-правові механізми. Тільки перманентне та системне формування та застосування проти агресора всіх груп механізмів зможе дати максимальний позитивний ефект. Крім того, з огляду на задекларовані агресивні наміри Російської Федерації та неприховане бажання мілітаризувати Світовий океан та Каспійське море у власних інтересах необхідно за допомогою договірних механізмів створювати нові та/або зміцнювати наявні регіональні військово-морські з’єднання та альянси, в тому числі за рахунок нових держав, а також розробляти та реалізовувати нові документи стратегічного планування всіх рівнів. Ефективне використання всіх груп політико-правових механізмів протидії актуальній або потенційній агресії на морі буде зміцнювати глобальну безпекову архітектуру.