РЕАЛІЗАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я І В МЕДИЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Аніщенко, Михайло (Літопис Волині, 2022)
У статті розглядаються засадничі проблеми поширення корупції у сфері охорони здоров’я. Досліджені особливості української нормативно-правової бази реалізації державної антикорупційної політики у сфері охорони здоров’я і в медичній діяльності. Запропоновано механізми вдосконалення державної антикорупційної політики у сфері охорони здоров’я і в медичній діяльності. У статті розглянуто взаємозв’язок між принципами соціальної держави та основами корупційних мотивів як медичних працівників, так і пацієнтів. Запропоновано вдосконалення системи реєстру корупціонерів шляхом створення його аналогу для системи охорони здоров’я та розширення функціоналу зазначеного реєстру і додавання функції розміщення інформації про осіб, які були підозрюваними у корупційних діях та мають низький рівень толерантності до корупції, на думку пацієнтів. Розглянуто можливість запровадження оцінки рівня толерантності до корупції працівників медичної сфери на платформі «Helsi», на якій сьогодні мають активні профілі більшість сімейних лікарів та інших лікарів України. У статті досліджено особливості перевірки антикорупційних ризиків у системі закладів охорони здоров’я. В роботі проаналізовано основні тенденції реалізації державної антикорупційної політики у сфері охорони здоров’я і в медичній діяльності на території України. З’ясовано, що 90% всіх виявлених корупційних правопорушень останніми роками були виявлені антикорупційними та правоохоронними органами саме у сфері охорони здоров’я з безпосередньою участю лікарів та інших працівників медичної сфери. Проаналізовано роль громадських активістів у виявленні порушень антикорупційного законодавства у сфері охорони здоров’я і в медичній діяльності. У статті розглядаються дії міжнародних донорів у сфері підготовки кваліфікованих кадрів для здійснення антикорупційної діяльності як у сфері громадянського контролю, так і професійної антикорупційної діяльності. У статті розглядаються специфічні навички, які треба освоїти особам, що планують здійснювати антикорупційну діяльність у сфері охорони здоров’я.