ЖИТЛОВА СФЕРА МІСТ ЗАХІДНОЇ ВОЛИНІ В УМОВАХ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ - Денисюк, Василь (Літопис Волині, 2023)
У статті досліджено проблеми житлової сфери міст Західної Волині (Луцьк, Дубно, Рівне та ін.) в умовах Першої світової війни. Розвиток будівельної галузі напередодні війни визначався помітним економічним зростанням, характерним як для Правобережної України, так і для усієї Російської імперії. Вагомим чинником у цьому контексті було домінування у містах деревинної забудови над кам’яною. Проте вже на початку війни виникла «житлова криза», що було зумовлено низкою обставин. У статті охарактеризовано такі чинники проблеми, як розквартирування військових, руйнація житлового фонду, зумовлена військовими діями, розширення кількості готелів, присутність біженців та переселенців у прифронтових містах тощо. Зокрема, поява мільйонів солдатів на фронтовій, а також штабних армійських інституцій на прифронтовій території призвела до помітного загострення житлової проблеми у містах та селах, у тому числі Західної Волині. Ситуація погіршувалася через значну кількість біженців та переселенців, для яких Волинь була одним із головних напрямків руху з польських територій. Нестача житлового фонду призводила до різного роду порушень санітарно-епідеміологічних норм та побутових і міжвідомчих конфліктів. Будівельна галузь не могла отримати суттєві ресурси для розв’язання проблеми у зв’язку з критичними чинниками. Перш за все, це пов’язано з відсутністю достатньої кількості робочих рук (через мобілізацію та евакуацію населення у 1915–1916 рр.). Іншою причиною неспроможності будівельної галузі забезпечити потреби населення та армії була вкрай складна ситуація з будівельними матеріалами. Це було зумовлено як загальними економічними тенденціями у державі, так і транспортною кризою, що мала особливо виразний характер на прифронтових територіях. У підсумку ситуація в житловій сфері в роки Першої світової війни в містах Західної Волині вкрай ускладнилася і мала кризовий характер.