ПОЛІТИКА РАДЯНСЬКОЇ ВЛАДИ В РЕЛІГІЙНІЙ СФЕРІ НА ВОЛИНІ В 1944–1991 РР. - Філіпович, Мирослава (Літопис Волині, 2023)
У дослідженні висвітлено вплив радянської влади на релігійні установи, які діяли на території Волинської області. Здійснено ретроспективний аналіз політики органів радянської влади на Волині у релігійній сфері, висвітлено засоби адміністративного втручання влади в управління церквами, а також реакцію місцевого населення на це. З’ясовано стан, тенденції серед віруючих, їхню діяльність у період тоталітаризму, розкрито особливості діяльності православних церков на Волині. Розкрито специфіку атеїстично-пропагандистської діяльності партійних органів влади. Увагу приділено методам ведення боротьби з релігійними течіями Радою у справах релігій при Раді Міністрів СРСР. Мета статті – на тлі суспільно-політичних та соціокультурних процесів із залученням архівних джерел охарактеризувати регіональні особливості державно-церковних відносин у Волинській області. Наукова новизна полягає у комплексному аналізі діяльності радянського адміністративного апарату у релігійній сфері на Волині. Зроблено висновок, що, незважаючи на масовість та регулярність заходів, які проводив радянсько-партійний владний апарат, вони були малоефективними та не мали впливу на високу релігійність населення області. Зроблено припущення, що причинами малоефективної діяльності радянських/партійних органів влади були насамперед «поверхневість роботи», а також певна лібералізація влади та послаблення репресивно-каральної системи на населення. Відзначено, що на Волині фіксувався значний відсоток населення, яке й надалі відвідувало культові споруди, дотримувалося релігійної обрядовості, проводило служби поза закритими чи знищеними церквами, а також робилися спроби створення нових релігійних громад та намагання збереження від руйнації існуючих релігійних споруд.