НАУКОВО-ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ МУЗЕЇВ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ (1991–2021 РР.) - Юхимчук, Микола (Літопис Волині, 2023)
У статті проаналізовано процеси активного залучення музейних установ Волинської області у 1991–2021 рр. до організації та проведення різнотематичних наукових заходів, публікації наукових збірників за їх результатами; прослідковано нові тенденції у діяльності музеїв краю порівняно з радянським етапом їх функціонування. Метою статті є характеристика практики проведення музеями Волинської області впродовж 1991–2021 рр. наукових заходів, реалізації ними за її результатами видавничої діяльності. Увагу акцентовано на вказаному напрямі діяльності Волинського краєзнавчого музею як головного музейного осередку області. Охарактеризовано тематику, форми організації та проведення наукових заходів, тематичну спрямованість музейної наукової продукції. На основі опрацьованих джерел прослідковано динаміку залученості музеїв та їхніх співробітників до організації і проведення наукових конференцій, регіональних зокрема. Визначено, що помітна активізація наукової діяльності музеїв припала на 1994–1995 рр., коли установи виступили базою проведення наукових заходів, розгорнули співпрацю з вітчизняними та зарубіжними навчальними закладами, науковими інституціями, музеями, громадськими організаціями. Названа тенденція продовжувала виявлятися з деяким послабленням і до кінця досліджуваного періоду. Узагальнено інформацію про внесок співробітників музеїв Волинської області у дослідження питань історії, теорії і практики музейної справи на Волині. Звернено увагу на співробітництво Волинського краєзнавчого музею та кафедри документознавства і музейної справи Волинського державного університету імені Лесі Українки у проведенні музеологічних досліджень. Зроблено висновок, шо музеї Волинської області починаючи з 1991 р. значно активізували науково-видавничу діяльність, ініціювали проведення важливих для регіональних студій наукових заходів, перетворилися на наукові осередки, у яких розробляються профільні та музеологічні дослідження.