ДІЯЛЬНІСТЬ РИМО-КАТОЛИЦЬКОГО ДУХОВЕНСТВА ЛЬВІВСЬКОЇ АРХІДІЄЦЕЗІЇ У ПЕРІОД РАДЯНСЬКОГО РЕЖИМУ НА ПРИКЛАДІ СЛУЖІННЯ ОТЦЯ РАФАЛА КЕРНИЦЬКОГО - Хом’як, Павло (Літопис Волині, 2023)
Дослідження становища Римсько-католицької церкви в радянський період характеризується значним впливом антирелігійної політики, що мала негативне значення передусім для священників та мирян Церкви. У статті на прикладі священника Львівської архідієцезії о. Владислава Рафала Керницького розкриваються становище Церкви та умови діяльності священників у період тоталітарного атеїстичного режиму. За допомогою історичних джерел та особистих спогадів священника вдалося дослідити умови, у яких о. Владислав проводив душпастирську діяльність, та встановити особливості його внеску у діяльність Церкви на території Львівської архідієцезії. Актуальність дослідження полягає в об’єктивному висвітленні діяльності Церкви та її душпастиря в період радянської влади, що ґрунтується на записах особистих спогадів священника та архівних даних. Особливістю релігійної активності о. Владислава є його велика залученість у всі процеси діяльності Церкви, віддане служіння для потреб та блага мирян, праця із дітьми та молоддю, яка не мала доступу до відвідування богослужінь. Відзначено позицію та діяльність священника у період ув’язнення у концтаборах, де о. Владислав Рафал підпільно проводив душпастирську працю. Стаття в повному обсязі розкриває позицію Римсько- католицької церкви щодо виконання своїх місійних обов’язків у часи радянського режиму, що проявляється у жертовний діяльності представника Львівської архідієцезії о. Владислава Рафала Керницького.