СУСПІЛЬНІ ДИСЦИПЛІНИ ТА ІДЕОЛОГІЧНА РОБОТА У КРЕМЕНЕЦЬКОМУ УЧИТЕЛЬСЬКОМУ (ПЕДАГОГІЧНОМУ) ІНСТИТУТІ - Скакальська, Ірина (Літопис Волині, 2024)
У статті висвітлено викладання суспільних дисциплін та особливості організації ідеологічної роботи в Кременецькому учительському, а з 1951 р. – педагогічному інституті. Відзначимо, що радянська пропаганда була різнобічною, стосувалася різних боків життя молоді. Ідеологічною роботою займалися кафедра історії КПРС та спеціально призначена людина – секретар партійної організації інституту. Проаналізовано спогади доктора історичних наук, професора Олексія Григоровича Михайлюка «Як я працював у Кременці», які додають більше детальної інформації про навчальний заклад, його викладачів та студентів. Сучасна освітня система України повинна враховувати недоліки та помилки радянської освіти, а також визначати позитивні аспекти цього періоду. Історія Кременецького учительського інституту відображає типовий приклад ідеологічного тиску на молодь за часів тоталітаризму. Метою дослідження є узагальнення і всебічний аналіз архівних джерел, опублікованих матеріалів із використанням компаративістського методу для відтворення ідеологічної роботи радянської влади в освітньому процесі учительських інститутів у повоєнний час. Авторкою відзначено, що провідними тенденціями освітньої політики в Радянському Союзі можна визначити централізацію управління та посилення впливу ідеології у сфері освіти; підпорядкованість освітянської діяльності загальній радянській стратегії, у якій суспільні науки були інструментом формування комуністичної свідомості й водночас засобом її розповсюдження у суспільстві. Інститут приділяв значну увагу формуванню ідеологічної свідомості серед студентів, включаючи вивчення політичних та соціальних аспектів, організацію масово-політичної роботи та сприяння комуністичним ідеям. Цей підхід свідчить про серйозну зосередженість інституту на вихованні своїх студентів не лише як фахівців, а й як громадян із високою ідеологічною свідомістю.