ПРОБЛЕМИ ВИСВІТЛЕННЯ ГРОМАДСЬКО-ПОЛІТИЧНОГО РУХУ У ПІВНІЧНИХ ПОВІТАХ ХЕРСОНСЬКОЇ ГУБЕРНІЇ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ В УКРАЇНСЬКІЙ ІСТОРІОГРАФІЇ - Кобзар, Дмитро (Літопис Волині, 2024)
У статті зроблено спробу порівняльного аналізу радянської та новітньої історіографії тематики громадсько-політичного руху в Україні останньої третини ХІХ – початку ХХ ст. на прикладі північних повітів Херсонської губернії. Здійснено огляд досліджень таких важливих проблем, як: розвиток приватної преси в Єлисаветграді кінця ХІХ – початку ХХ ст., діяльність політичних партій та громадських об’єднань у північних повітах Херсонської губернії та участь національних меншин у житті суспільства Півдня України. Вагоме місце у дослідженні займає порівняльний зріз радянської та сучасної історіографії вивчення цих тематик. Кожна історична школа має свої характерні риси, які формують окремий дискурс під час розгляду цілих напрямів історичного пізнання. Радянська історіографія відома своїм слідуванням принципу партійності, коли значну увагу під час оцінки певного явища або персоналії приділяють її політичній орієнтації за дихотомією протистояння лівих та правих (із превалюванням інтересу саме більшовиків та в подальшому комуністів). Але окремим моментом виділяється акцент на соціально-економічному чиннику розвитку суспільства, який визнається вагомим в історіографії незалежно від відношення до радянської історичної науки. Цей досвід попри наявні недоліки необхідно досліджувати з огляду на упередження повторень помилок та абсолютизацій окремих висновків. Сучасна українська історіографія питання виділяється більшими можливостями для вибору підходів до дослідження. Перед дослідниками відсутня обов’язковість слідування конкретному дискурсу і створено підґрунтя для досягнення незалежних висновків. Це дає змогу оглянути проблематику з декількох різних точок зору та позицій, що передбачає у майбутньому забезпечення більш ґрунтовної картини. Окремої уваги заслуговує саме місце національного питання у сучасній історичній науці, оскільки в радянській історіографії воно було нівельовано класовим підходом та дискримінувалося.