ТРАНСФОРМАЦІЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ПОЛІТИКИ ЄС: ВІДПОВІДЬ НА КЛІМАТИЧНІ ЗМІНИ - Коробкова, Олена (Літопис Волині, 2024)
Актуальність теми визначена наявним впливом на енергетичну політику ЄС та національні енергетичні політики держав – членів ЄС деструктивних кліматичних змін. Мета дослідження полягає в оцінці трансформації енергетичної політики ЄС під впливом кліматичних змін. Завданнями дослідження були: 1) з’ясування, як зміни клімату впливають на енергетичний сектор; 2) аналіз реформи, які проводяться ЄС із метою екологізації енергетичного сектору; 3) виявлення головних проблем у реалізації політики ЄС щодо екологізації енергетичного сектору в державах-членах. Відзначено тісну взаємопов’язаність кліматичних та енергетичних реформ. Аргументовано, що сьогодні ЄС є глобальним лідером «зеленої» трансформації енергетичної політики, але на рівні держав – членів ЄС екологізація енергетики та загалом реагування на кліматичні зміни відбуваються з різною швидкістю та мотивованістю. Звернено увагу, що серед держав – членів ЄС відсутня одностайність у підтримці енергетичних та кліматичних ініціатив Європейської Комісії, бо їх реалізація суперечить інтересам національних економік. Акцентовано на недостатньому прогресі багатьох держав – членів ЄС у реалізації національних енергетичних та кліматичних планів. Відзначено, що велика кількість нових директив, регламентів, планів та інших правових актів ЄС має наслідком надмірну бюрократію та зарегульованість; водночас підходи до стимулювання, мотивування держав – членів ЄС до проведення реформ потребують перегляду й посилення. Підкреслено ймовірність підривання власного кліматичного порядку денного ЄС із середини, якщо за результатами виборів 2024 р. до Європейського Парламенту посиляться позиції коаліції «антикліматичної політики» (популісти, праві політичні партії). Імовірна зміна партійної палітри Європейського Парламенту може у цілому деструктивно позначитися на реалізації політики ЄС у напрямі досягнення визначених цілей екологізації енергетики.