АРХЕОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ НА ВОЛИНІ В УМОВАХ СУЧАСНОЇ ВІЙНИ - Баюк, Віктор (Літопис Волині, 2024)
У статті комплексно підсумовано результати наукових археологічних досліджень, проведених на Волині в час російсько-української війни (2022–2024 роки). Вони зосереджені на рятівних дослідженнях, розвідкових, консерваційних та пам’яткоохоронних роботах, а також на теоретичному узагальненні й введенні до наукового обігу масиву археологічних джерел. Широкомасштабне вторгнення сусідньої терористичної держави відображає фактично всі сфери діяльності українського народу. Не є винятком і гуманітарна сфера та, як її складник, наукові дослідження. Археологічні дослідження на Волині протягом 2022–2024 років зосереджено на трьох основних напрямах: 1) проведення рятівних досліджень під час будівництва об’єктів критичної інфраструктури. Це, зокрема, масштабні археологічні роботи на місці будівництва укриття для Ліцею імені Олександра Цинкаловського та в межах проєкту реконструкції мереж у місті Володимирі, а також дослідження при реконструкції луцького військового госпіталю; 2) здійснення розвідкових та археологічно-архітектурних робіт пам’яткоохоронного характеру на Замковій площі міста Луцька, продовження досліджень нововідкритих крипт Кафедрального собору Святої Трійці Луцької дієцезії РКЦ, комплексу Луцького Хрестовоздвиженського братства (Хрестовоздвиженського Собору ПЦУ), а також парафіяльного костелу Святої Трійці в Любомлі; 3) проведення згідно з навчальним планом польової археологічної практики для студентів історичних спеціальностей Волинського національного університету імені Лесі Українки. Дослідження виконувала Волинська археологічна експедиція Охоронної археологічної служби України Інституту археології НАН України (рис. 1) у співпраці з Волинським національним університетом імені Лесі Українки, Адміністраціями державних історико-культурних заповідників у Луцьку й Володимирі та Спілкою археологів України на підставі кваліфікаційних і дозвільних документів з урахуванням чинних норм воєнного стану.