УКРАЇНСЬКОМОВНЕ ШКІЛЬНИЦТВО В МІЖВОЄННІЙ ПОЛЬЩІ: ДО ПРОБЛЕМИ ІСТОРІОГРАФІЇ - Крамар, Юрій; Кондратюк, Віктор (Літопис Волині, 2024)
У статті порушено проблему українськомовного шкільництва в міжвоєнній Польщі у висвітленні сучасною вітчизняною та польською історіографією. Аналіз наукових розвідок, присвячених національно-освітній політиці польської влади щодо українського населення, здійснено за такими основними напрямами: дослідження, у яких порушують загальні проблеми освіти та шкільництва в Другій Польській Республіці; публікації, у яких висвітлюється інституційне становлення системи шкільної освіти в Польщі, проведення владою освітніх реформ у 1920–1930-х рр. та їх вплив на шкільництво етнічних меншин; історіографічні праці, присвячені діяльності українських політичних партій, парламентського представництва українців у міжвоєнній Польщі в справі збереження та розвитку національного шкільництва; дослідження з історії українських культурно-освітніх товариств («Просвіта», «Рідна школа»), у яких показано їх роль у справі розбудови українського національного шкільництва в Польщі, збереження національної самосвідомості місцевих українців. Аналіз вітчизняної та зарубіжної історіографії свідчить про чималий доробок науковців у вивченні вказаної проблеми. Більшість праць присвячено висвітленню загальних аспектів державної політики Польщі щодо населення Східної Галичини та Західної Волині. Водночас до сьогодні відсутнє цілісне історичне дослідження польської державної політики в галузі освіти на західноукраїнських землях. До того ж бракує узагальнювальних студій з регіональної історії міжвоєнної Польщі, зокрема її північно-східних воєводств, які б змальовували цілісну картину культурного, освітнього життя місцевих українців. Ширшого висвітлення потребують форми й методи протидії українців асиміляційній політиці влади в царині освіти.