УПРОВАДЖЕННЯ СУЧАСНИХ СТАНДАРТІВ НАТО ІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГЕНДЕРНИХ ПЕРСПЕКТИВ У СЕКТОРІ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ - Грушко, Ірина; Майко, Тетяна; Стрелков, Владислав (Літопис Волині, 2024)
Стаття є дослідженням упровадження сучасних стандартів НАТО із забезпечення гендерних перспектив у секторі безпеки і оборони. У роботі акцентовано увагу на важливості гендерної політики у сфері оборони для посилення ефективності та стійкості військових і цивільних структур. Аналізується концепція гендерної рівності як одного з ключових аспектів політики НАТО, що спрямована на забезпечення справедливого представництва жінок і чоловіків у різних ланках оборонних структур та інтеграції гендерних аспектів у планування та виконання військових операцій. Представлено огляд історичних аспектів політики НАТО щодо гендерної інтеграції та розширення прав і можливостей жінок. Особливу увагу приділено розгляду інституційних змін, необхідних для імплементації гендерної політики, включно з ухваленням нових нормативних актів, створенням спеціалізованих гендерних відділів, а також навчанням та підвищенням кваліфікації персоналу. Акцентовано увагу на програмних документах, які сприяли розумінню складної і комплексної природи гендерного інтегрування. Також у статті аналізуються конкретні заходи, які здійснюють з метою впровадження Резолюції Ради Безпеки ООН № 1325 «Жінки, мир, безпека», яка передбачає активну участь жінок у миротворчих процесах та їх захист у збройних конфліктах. Розглядаються результати досліджень, що свідчать про позитивний вплив гендерної інтеграції на оперативні можливості військових підрозділів, зокрема, покращення комунікації, підвищення морального духу та зниження рівня конфліктів усередині колективу. Наведені успіхи та виклики розглядаються в контексті інституційного механізму, ЗСУ як ринку праці, гендерного насильства в ЗСУ, а також репрезентації військовослужбовиць та ветеранок у медіа. У роботі наголошено на важливості постійного моніторингу та оцінки впровадження гендерних політик, а також на необхідності міжнародної співпраці й обміну досвідом між країнами-членами НАТО для досягнення стійких результатів. Висновки статті підкреслюють, що забезпечення гендерних перспектив у секторі безпеки і оборони є не лише питанням справедливості, а й стратегічним імперативом, що сприяє підвищенню боєздатності та ефективності оборонних структур у сучасному світі.