ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОЛІТИКИ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ГІРСЬКИХ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ В ОСВІТНЬО-КУЛЬТУРНІЙ СФЕРІ - Івасюк, Іван (Літопис Волині, 2024)
Статтю присвячено дослідженню практичних аспектів реалізації політики територіальних громад гірських населених пунктів Івано-Франківської області в освітній та культурній сферах. Насамперед конкретизовано статус гірських населених пунктів відповідно до чинного законодавства. Актуальність теми зумовлена значенням гірських громад як носіїв культурної спадщини, а також викликами, що постають перед ними в умовах сучасних соціально-економічних змін і реформ децентралізації. Проаналізовано специфіку розвитку освітньо-культурної сфери в гірських територіальних громадах. Установлено, що населення гірських громад зазвичай є нечисленним і розподілене по невеликих селах, що, своєю чергою, вимагає створення регіональних центрів культурного та освітнього життя, здатних обслуговувати кілька населених пунктів одночасно. Гірські територіальні громади часто мають обмежені бюджети на фінансування культурно-освітніх проєктів. У роботі досліджено механізми, за допомогою яких територіальні громади Івано-Франківщини здійснюють управління освітніми закладами та культурними установами. Окремо розглядають питання доступності та якості освіти в гірських районах, зокрема проблему нестачі фахівців, недостатнього фінансування та ускладненої транспортної інфраструктури. Аналіз культурної політики громад висвітлює заходи, спрямовані на збереження та популяризацію місцевих традицій і культурних надбань, а також організацію культурно-мистецьких подій, що сприяють розвитку туризму. Досліджується роль громад у збереженні та відновленні культурної спадщини, особливо в умовах віддаленості населених пунктів і низького рівня урбанізації. Зроблено висновок про те, що ключовими факторами успіху політики у сфері освіти та культури є ефективна комунікація між місцевими органами влади, активізація громадських ініціатив та залучення зовнішніх ресурсів. Політика територіальних громад Івано-Франківської області в освітньо-культурній сфері потребує подальшого вдосконалення через розробку стратегій сталого розвитку, що сприятимуть покращенню якості освіти, збереженню культурної спадщини та розвитку регіону загалом.