МЕТОДИ МОЛОДІЖНОЇ ПОЛІТИКИ РФ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ УКРАЇНИ - Гребенюк, Олег (Літопис Волині, 2025)
У статті описано методи молодіжної політики, що використовує країна-агресор на тимчасово окупованих територіях України. Контекстом дослідження є вивчення питання реінтеграції тимчасово окупованих територій України (далі – ТОТ), зокрема реінтеграції молоді цих територій. Наведено приклади заходів, які реалізовують окупаційні адміністрації на ТОТ, схарактеризовано ці заходи за змістом і формою. Основну увагу приділено характеристиці сучасного стану молодіжної політики на ТОТ, а саме в період повномасштабної війни рф проти України, що триває з лютого 2022 року. У дослідженні використано матеріали про заходи молодіжної політики рф на всіх окупованих територіях України, без фокусу на окремих регіонах чи територіальних одиницях. Наукова новизна роботи полягає в тому, що предмет дослідження – молодіжна політика російської федерації на ТОТ України – не є широко вивченим у вітчизняному науковому середовищі, а отже, потребує глибшого аналізу та подальших досліджень. Зокрема, майже відсутні матеріали, які дали б змогу отримати узагальнене розуміння про весь спектр упроваджуваних російською федерацією заходів молодіжної політики щодо української молоді на захоплених територіях. Так, стаття є спробою привернути увагу наукового середовища до цього питання. Методи дослідження, використані автором, дали змогу зібрати та узагальнити дані про методи, заходи, програми та інші інструменти молодіжної політики, що здійснює росія на ТОТ України. Під час аналізу використано як наукові джерела, так й аналітичні публікації засобів масової інформації. Отримані результати свідчать про використання російською федерацією широкого спектра інструментів та методів реалізації молодіжної політики на ТОТ України. Такі інструменти містять заходи освітнього, культурного, професійного та мілітаристичного характеру, які детально описано в статті. У висновку підкреслюється необхідність розробити в Україні не менш масштабні державні програми, спрямовані на реінтеграцію молоді деокупованих територій, щоб подолати наслідки тривалого впливу всеохопної антиукраїнської політики.