МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ: АДАПТАЦІЯ ДО НОВИХ ВИКЛИКІВ - Круглашов, Анатолій; Швидюк, Сергій (Літопис Волині, 2025)
У статті досліджено особливості функціонування місцевого самоврядування в Україні в умовах російської агресії, викликані запровадженням воєнного стану, централізацією управлінських рішень і трансформацією механізмів демократичної участі. Проаналізовано впливи реформ децентралізації на стійкість територіальних громад та їхню здатність забезпечувати життєдіяльність у полікризовий період. Досліджено проблеми координації між органами державної влади та місцевим самоврядуванням. Акцентовано увагу на ключових демографічних, економічних, соціальних та політичних викликах, які постали перед місцевими громадами, включаючи обмеження виборчих прав, зниження рівня громадської активності, ризики надмірної централізації та можливі наслідки таких процесів для післявоєнного відновлення країни. Окреслено перспективи використання цифрових технологій для забезпечення прозорості місцевого управління, роль громадянського суспільства у відновленні публічного врядування, а також механізми посилення участі громад у процесах прийняття рішень. Зроблено висновок, що для збереження демократичних процесів у державі необхідно створювати гнучкі механізми балансування між безпековими потребами та дотриманням принципів децентралізації. Запропоновано науково-практичні рекомендацій для оптимізації політики місцевого самоврядування, включаючи розширення автономії громад, посилення їхньої фінансової спроможності, розвиток електронного врядування, підвищення рівня громадянської участі в управлінських процесах та активне впровадження громадянської освіти як інструменту підвищення політичної культури та обізнаності населення щодо демократичних процедур. Визначено, що збереження та зміцнення інститутів місцевого самоврядування є одним із ключових елементів післявоєнного відновлення України та її інтеграції в європейський економічний, політичний та безпековий простір.