ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМИ ВПРОВАДЖЕННЯ ФІЛОСОФІЇ ІННОВАТИКИ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ ПІДПРИЄМСТВАМИ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В КОНТЕКСТІ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Олійник, Олександр (Літопис Волині, 2025)
У статті детально розглянуто особливості й можливості впровадження інноваційно-управлінського підходу в умовах цифрової трансформації харчової галузі, зокрема проаналізовано ключові аспекти, моделі та механізми, які можуть забезпечити ефективну інтеграцію цифрових технологій у галузеві процеси. Значну увагу приділено перспективним напрямам розвитку філософії інноватики бізнес-процесів, зокрема застосуванню концепцій сталого розвитку й цифрових платформ для координації галузевих інновацій. Виділено низку викликів, із якими стикаються підприємства харчової галузі під час цифрової трансформації. Особливу увагу приділено двом основним моделям управління: «Інноваційні екосистеми» та «Гнучкі моделі управління».Перша модель передбачає створення середовища для взаємодії між підприємствами, науковими установами й стартапами, що дає змогу активізувати обмін знаннями й інтелектуальними ресурсами, тоді як друга – акцентує увагу на адаптації до швидко змінного середовища шляхом ітеративного тестування та мінімізації ризиків. На основі проведеного аналізу зроблено висновок про необхідність комплексної державної підтримки для створення сприятливих умов цифровізації харчової галузі. Рекомендовано, щоб державна політика включала як фінансування інноваційних проєктів і стартапів, так і розроблення нормативної бази, яка б забезпечила стандартизацію технологій і спростила інтеграцію цифрових рішень на всіх рівнях галузі.Особливо важливою є державна підтримка в розвитку інноваційної інфраструктури, зокрема створення інкубаторів, центрів технологічної підтримки й дослідницьких лабораторій, що дасть змогу забезпечити доступ до передових ресурсів, експертної допомоги та фінансування для підприємств різного масштабу.Запропоновано рекомендації для активної співпраці між бізнесом, науковими установами й освітніми закладами для створення інноваційних екосистем, які сприятимуть розробленню нових технологій і продуктів, а також забезпечать галузь кваліфікованими фахівцями. Співпраця з освітніми інституціями дасть змогу забезпечити підготовку кадрів із навичками роботи з аналітикою великих даних, штучним інтелектом, IoT та іншими ключовими цифровими технологіями. Така підготовка допоможе харчовій галузі не лише підвищити ефективність управління, а й забезпечити сталість свого розвитку в умовах цифрової економіки.У результаті підкреслено, що подолання бар’єрів, пов’язаних з упровадженням цифрових технологій, сприятиме створенню інноваційної інфраструктури й екосистеми, у якій підприємства різного масштабу матимуть рівні можливості для розвитку.