ДОСВІД СВІТОВИХ ДЕРЖАВ-ЛІДЕРІВ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ В ЕНЕРГЕТИЧНІЙ СФЕРІ - Салюк-Кравченко, Олександр (Літопис Волині, 2025)
У статті досліджено досвід світових держав-лідерів у забезпеченні національної безпеки в енергетичній сфері через механізми публічного управління з додатковим комплексним аналізом відповідної проблематики енергетичної безпеки держави.Проведено науковий аналіз теоретико-фахового підґрунтя безпекового розуміння імперативу національної енергетичної безпеки держав-лідерів світу в контексті розгляду надсистеми національної безпеки країни.Детально розкрито понятійне розуміння й сутність національного рівня енергетичної безпеки держави, окреслено ризики й небезпеки, які існують і виникають для енергетичних систем держав-лідерів в умовах постійних змін функціонування. Наголошено на необхідності підготовки підґрунтя для концепції теоретико-практичних основ запровадження динамічно-адаптивного механізму управління із забезпечення енергетичної безпеки країни в умовах дії глобальних трансформаційних процесів перерозподілу світових політичних впливів між державами-гегемонами. Визначено потребу в налагодженні міждержавних взаємозв’язків у процесах міжнародної співпраці й обміну досвіду із забезпечення власних національних енергетичних безпек. Проілюстровано коло країн, які можна зарахувати за світовими показниками виробництва й споживанням енергії та палива до представників держав-лідерів (щодо розташування в частинах світу) у забезпеченні національної безпеки в енергетичній сфері. Проінформовано про результати рейтингу всесвітньої енергетичної трилеми-2023, яка предметно демонструє здобутки прогресивних національних енергетичних галузей держав-лідерів у світі на підставі результатів проаналізованої інформації Всесвітньою енергетичною радою.Досліджено підходи й принципи реалізації безпекових стратегічних програм і запоруки основ державних енергетичних політик з безпекових питань основних ключових держав-лідерів у регіонах світу (Європи, Америки й Азії) і загалом держав-гегемонів глобального енергетичного впливу на прикладі Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки й Китайської Народної Республіки.Наукова новизна дослідження полягає в ілюструванні базису управлінських чинників (компонентів) побудови ефективної політики держави-лідера власної національної енергетичної безпеки в умовах трансформаційних процесів становлення новітньої енергетичної системи глобальної міждержавної взаємодії. Додатково надано розкриття розуміння терміна «держава-лідер в енергетичній сфері національного рівня безпеки» (країна, яка передусім має ефективну і стійку власну збалансовану енергетичну систему з інтегрованим безпековим механізмом управління, що надає необмежене поле дії на глобальному рівні міждержавної енергетичної взаємодії через інструменти офіційної та прихованої дипломатії відстоювання, проштовхування й популяризації національних інтересів енергетичної політики держави у сферах інтересів інших країн, що в кінцевому питанні реалізації представлено власною світовою гегемонією в енергетиці).