НОВИЙ ЕТОС ДЛЯ ЄВРОПИ: МИКЛУХО-МАКЛАЙ (РЕФЛЕКСІЇ ЗА ТВОРОМ ІВАНА КОРСАКА) - Скакальська, Ірина (Літопис Волині, 2022)
У статті розглядається творчість письменника Івана Корсака, зокрема, його роман «Запізніле кохання Миклухо-Маклая». Постать М. Миклухо-Маклая вражає широким кругозором, вірністю науковим дослідженням, цілеспрямованістю та гуманізмом. Саме він відкрив новий етос заокеанських народів для Європи, порушив питання збереження їхньої цивілізації, виступав проти жорстокої колонізації. Простежено прагнення героя роману розумово освоїти будь-який куточок світу. Показано новий етос папуаських племен для Європи. Розкрито зміст і практичну реалізацію Миклухо-Маклаєм громадського служіння як певної системи ціннісно-світоглядних і моральних установок, що реалізовувалися ним через повсякденні практики його досліджень та вивченням інших народів. Світ давніх племен обороняється, використовуючи усі свої резерви: самобутність, культуру. Разом з Іваном Корсаком спостерігаємо, як спільноті тубільних народів, які зникали з лиця землі, історія влаштувала пастку ‒ антропологічну парадигму формування ідеології глобалізації. У творі чітко прослідковується патріотизм самого письменника, який зумів зобразити і передати такий образ видатного вченого і мандрівника, що українцям варто пишатися і популяризувати праці М. Миклухо-Маклая. Важливим є те, що місце науки в культурі та історії, її особливості, протягом різних історичних епох залишаються постійними об’єктами філософського осмислення та інтерпретації. Автор роману детально у творі зупинявся на наукових дослідженнях ученого. Методологія праці складається з таких інтелектуальних підходів, як системно-структурний, міждисциплінарний та порівняльний методи. У висновках підкреслено значення творчого доробку волинського письменника. Його вміння переконливо описати історичну епоху: відбувається вдале поєднання фахової майстерності та таланту літератора. Читачі спостерігають, як, з одного боку, творилася нова історія з пізнання інших народів Нової Гвінеї, Океанії тощо, а з іншого – наставав кінець їхньої історії, яку було знищено з приходом «білих» людей. Як виняток – Миклухо- Маклай, який привертав увагу до проблем загублених цивілізацій.