ЕФЕКТИВНІСТЬ СУСПІЛЬСТВА У ПОГЛЯДАХ БОГДАНА ГАВРИЛИШИНА - Гаврилишин, Петро; Дерещук, Тетяна (Літопис Волині, 2022)
Описано умови, в яких викристалізувалися погляди проф. Богдана Гаврилишина стосовно вимірювання ефективності суспільства та можливостей його покращення. Розглянуто фактори, що визначають ефективність будь-якого суспільства: цінності, політична та економічна система. Б. Гаврилишин, аналізуючи складники суспільного ладу: цінності, політичне правління, економічні системи на основі комплексу критеріїв ефективності, становище різних держав – націй у минулому й теперішньому, визначив основні варіанти наступних змін та вірогідні шляхи країн у майбутнє з урахуванням найважливіших зовнішніх і внутрішніх факторів, суттєвих рис того чи іншого народу. Виокремлено гармонійні поєднання різних систем. Найскладнішим для змін компонентом є цінності. Якщо політична й економічні системи можуть бути реформовані відносно швидко, то зміна системи цінностей найчастіше вимагає декількох поколінь. Головною передумовою позитивних змін в економіці, політичній, соціальній і економічній сферах він називає прихід до влади на всіх рівнях нової справжньої еліти, яка була б професійнішою і патріотичною, готовою працювати для суспільства, а не тільки заради власних інтересів. Про формування такої справжньої еліти з молодого покоління українців «зі здоровою системою цінностей», котрі будуватимуть майбутню Україну, розмірковує Б. Гаврилишин у книжці «Залишаюся українцем», повідомляючи про мету свого спеціального «Благодійного фонду Богдана Гаврилишина».