ОСОБЛИВОСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ГАРАНТУВАННЯ ПРАВ ЖІНОК В ІСЛАМСЬКІЙ РЕСПУБЛІЦІ ІРАН - Klymchuk, Iryna; Трофименко, Любов (Літопис Волині, 2022)
У статті досліджено основні проблеми забезпечення прав жінок в Ісламській Республіці Іран. Зокрема, розглянуто особливості правового статусу іранських жінок у сфері економіки, освіти та в репродуктивній сфері. Проаналізовано законодавче гарантування політичних прав жінок в Ісламській Республіці Іран. Доведено, що головним чинником змін у гендерному питанні є нормативно-правова база, оскільки саме вона офіційно закріплює в усіх сферах суспільства відповідні норми поведінки, націлені на повагу до прав жінок і чоловіків. Встановлено, що головним законом у країні, незважаючи на вагомий вплив Корану, залишається Конституція (1979 р.), де не лише детально прописані основні права жінок, а й визначена ступінь відповідальності уряду за забезпечення прав жінок в усіх сферах суспільного життя. Проте в інших юридичних документах права жінок в Ірані зазвичай вважаються обмеженими. Виявлено, що Іран досі є однією з держав-членів ООН, що не підписали Конвенцію про ліквідацію усіх форм дискримінації щодо жінок (CEDAW, 1979 р.). Хоча іранський парламент ухвалив законопроект про приєднання до конвенції у травні 2003 року, проте даний законопроект був відхилений після відправлення до Ради опікунів, яка відповідає за затвердження нового законодавства в країні. Вищезазначена Рада посилається на нечіткі релігійні суперечності, перебуваючи під тиском з боку консерваторів в уряді. Встановлено, що національне законодавство країни містить багато бар’єрів для жінок щодо доступу до основних прав у таких сферах, як працевлаштування, шлюб та громадянство. Хоча останнім часом стан проблеми реалізації прав жінок в Ісламській Республіці Іран покращується, але все ж таки представниці жіночої статі продовжують зазнавати маргіналізації, насильства та репресій. Відповідно до цивільного кодексу країни, де закріплені права жінок у шлюбі та в родині, зафіксоване домінування чоловіка у сім’ї. Водночас відсутність правових інструментів із захисту прав жінок створила атмосферу безкарності за акти насильства проти жінок, які здійснюються чоловіками. З’ясовано, що у край важкому становищі в Ірані перебувають жінки з національних меншин, які часто зіштовхуються з міжсекційною дискримінацією як за статевою, так і за етнічною, мовною чи релігійною приналежністю.