15-Й ГАЛИЦЬКИЙ ПІХОТНИЙ ПОЛК: ІСТОРІЯ ТА БОЙОВИЙ ШЛЯХ - Полівчук, Владислав; Щербін, Лілія (Літопис Волині, 2023)
У статті простежено історію військового з’єднання Австро-Угорської монархії 15-го піхотного полку. Здійснено реконструкцію бойового шляху піхотного полку, охарактеризовано його участь у військових подіях ХVIII–XX ст. Проаналізовано участь військового формування у війні за іспанську спадщину, в облозі та взятті фортеці Ландау в 1702 р., у битві при Штольгофені у квітні 1703 р., у битвах при Альменарі та Вільявісіосі в 1710 р., у Семирічній та австро-турецькій війнах. Указано на те, що на честь перемоги при Асперні в травні 1809 р. 15-піхотний полк не тільки увіковічнений на пам’ятнику ерцгерцогу Карлу у Відні, на картині митця Й. П. Крафта, а й відзначав полкове свято 22 травня. Із ХІХ ст. 15-й піхотний полк формувався на території Тарнопільського округу, до нього призивали місцеве населення. Розглянуто особливості внутрішнього устрою полку, специфіку проходження служби, національного складу, функціонування та управління полку. Під час Першої світової війни 15-й піхотний полк брав участь у бойових діях на Східному та Італійському фронтах. На Італійському фронті 15-й піхотний полк воював у складі 19-ї піхотної бригади 10-ї піхотної дивізії до закінчення Великої війни. У статті висвітлено участь 15-го піхотного полку у національних військових підрозділах ЗУНР. Запасні частини полку у Львові взяли участь у Листопадовому чині, 50 піхотинців підрозділу зайняли Головну пошту. Частина 15-го піхотного полку стала однією з основ для формування 1-го полку піхоти імені Князя Лева на чолі з поручником Микиткою. У цьому підрозділі розпочав бойовий шлях Петро Франко. Окружна команда в Тернополі на базі колишнього 15-го піхотного полку сформувала запасний кіш – 1-й Подільський полк ім. С. Петлюри.