БОГДАН ГАВРИЛИШИН ЯК ПОЧЕСНИЙ ДОКТОР ПРАВА КАНАДСЬКИХ ТА УКРАЇНСЬКИХ УНІВЕРСИТЕТІВ - Гаврилишин, Петро (Літопис Волині, 2024)
У статті висвітлюється частина життя українського вченого та відомого мецената Богдана Дмитровича Гаврилишина (1926–2016), пов’язана з наданням йому почесного титулу Doctor Honoris Causa у низці українських та закордонних університетів. Подано короткий опис його біографії. Висвітлено аспект життя Богдана Гаврилишина, який пов’язаний із наданням йому почесного титулу Doctor Honoris Causa у низці канадських та українських університетів. Розглянуто надання йому ступеня почесного доктора або професора у дев’яти університетах: Йоркському, Альбертському, Західноукраїнському національному університеті, Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника, Національному університеті «Києво-Могилянська академія», Київському столичному університеті імені Бориса Грінченка, Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя, Дипломатичній академії України імені Геннадія Удовенка при Міністерстві закордонних справ та Державному податковому університеті. На основі архівних джерел автором публікації наведено тези виступу Б. Гаврилишина в Прикарпатському національному університеті ім. Василя Стефаника під час отримання ним ступеня почесного доктора у 1999 р. Проаналізовано його аналогічний виступ у Тернопільському національному політехнічному університеті імені Івана Пулюя в 2013 р. Детально описано його співпрацю із Західноукраїнським національним університетом, який першим в Україні надав йому ступінь почесного доктора. Подано його акцент на темі поліпшення ефективності суспільств та можливості її використання на благо вітчизни. Відзначено його бачення ролі молоді в майбутній трансформації України та як наукова еліта їй має у цьому допомогти.