ОСОБЛИВОСТІ ОХОРОНИ ТАЄМНОЇ ІНФОРМАЦІЇ В УКРАЇНСЬКІЙ ПОВСТАНСЬКІЙ АРМІЇ У 40-Х РОКАХ ХХ СТ. - Гуз, Анатолій (Літопис Волині, 2024)
Обриси системи охорони державної таємниці України значною мірою були сформовані в радянську добу. Проте у процесі реформи системи державного управління в наші дні чимало зроблено і для вдосконалення охорони інформації з обмеженим доступом. Нормативне регулювання охорони державної таємниці на сучасному етапі розвитку нашої держави приводиться у відповідність до стандартів країн – членів НАТО та ЄС. Зокрема, 27 січня 2023 р. у Верховній Раді України був зареєстрований законопроєкт № 8394 «Про безпеку класифікованої інформації». Цей документ покликаний забезпечити правові та організаційні засади функціонування державної системи безпеки класифікованої інформації на нових принципах й у такий спосіб частково позбутися домінування радянських механізмів у цій сфері. Проте в історії Української повстанської армії у 40-х роках ХХ ст. були вироблені форми забезпечення охорони таємної інформації не гірші за радянські, що стали своєрідними й ефективними у процесі боротьби за Українську державність. У представленій статті розкрито специфічні форми і методи охорони таємної інформації в Українській повстанській армії. Борючись за Українську державу, повстанці, щоб захиститися від ворогів українського народу, напрацювали механізми охорони таємної інформації, які були результативними і протидіяли радянській тоталітарній державі. Зокрема, усю діяльність вояки Української повстанської армії будували в умовах конспірації. Були вироблені специфічні форми перевірки лояльності борців за Українську незалежну державу. Учасники повстанського руху сформували унікальні методи ведення секретного діловодства, серед яких – виготовлення, передавання, збереження та знищення таємних документів. Для доставки таємної інформації застосовували спеціальний кур’єрський зв’язок. Із метою засекречування документів використовували псевдоніми, коди, шифри і тайнопис. Також учасники руху надавали важливим інструктивним документам грифи обмеження доступу, створювали та зберігали документи у спеціальних захищених місцях – архівах. Таємні документи вкладали в молочні бідони, ховали в тайниках. Усі ці форми та методи боротьби свідчать про добре зорганізовану, унікальну роботу у сфері охорони таємної інформації в Українській повстанській армії у той час.