СУЧАСНІ СТРАТЕГІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОБОРОНОСПРОМОЖНОСТІ КРАЇН ЦЕНТРАЛЬНО-СХІДНОЇ ЄВРОПИ У СВІТЛІ МІЖНАРОДНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ - Плазова, Тетяна; Беспека, Вадим; Голик, Микола (Літопис Волині, 2025)
У статті досліджено сучасні стратегії забезпечення обороноспроможності країн Центрально-Східної Європи в контексті виконання міжнародних зобов’язань. Виявлено, що інтеграція міжнародних стандартів НАТО та ЄС сприяє підвищенню обороноспроможності регіону, однак супроводжується низкою проблем, серед яких – обмеженість ресурсів, технологічна відсталість і конфлікти між колективними зобов’язаннями й національними інтересами. Метою роботи є визначення основних проблем адаптації міжнародних зобов’язань до національних потреб і розроблення рекомендацій щодо оптимізації стратегій оборони з урахуванням сучасних загроз. У дослідженні використано методи порівняльного аналізу для виявлення ефективності наявних підходів у різних країнах регіону, аналітичного узагальнення досвіду країн-членів НАТО та країн-партнерів, таких як Україна, а також моделювання потенційних шляхів удосконалення оборонної політики. У результатах дослідження з’ясовано, що країни Центрально-Східної Європи досягають значних успіхів у модернізації збройних сил, посиленні кіберзахисту й розвитку регіональної співпраці. Водночас виявлено проблеми, пов’язані з недостатньою координацією зусиль між державами регіону, обмеженістю фінансування й технологічними бар’єрами. Досвід України у стримуванні агресії став каталізатором реформ у безпековій сфері та джерелом інновацій, які можуть бути адаптовані іншими країнами. Зроблено висновок, що стійкість оборонних систем потребує інтеграції технологій, посилення регіональної співпраці й підтримки оборонної промисловості. Подальші дослідження можуть бути зосереджені на вивченні впливу міжнародної допомоги, ролі штучного інтелекту у військових стратегіях та інноваційних підходах до кібербезпеки.