ПРАВОВЕ СТАНОВИЩЕ ЖІНКИ У СТАРОДАВНІЙ ІНДІЇ

Ключові слова: Стародавня Індія, «Артхашастра», «Закони Ману», релігійно-філософські течії, жінка, правове становище

Анотація

Сьогодні в усіх куточках світу надзвичайно розповсюджений гендерний рух. Боротьба жінок за рівноправ’я з демократичних країн поширилася у держави з більш жорсткими політико-правовими системами. Заклики до зрівняння у правах жінок і чоловіків лунають не лише у європейських країнах чи США, але й у державах Південної Америки, Африки та Азії. Не є винятком й Індія, жіноцтво якої намагається подолати стереотипи і отримати повноцінні права та свободи. Адже багатовікова традиція, надзвичайний вплив релігійно-філософських течій сприяли утвердженню певного світогляду населення Індії, у якому жінці відведено мінімум уваги, а точніше – вона з давніх-давен фактично не мала жодних прав, а була наділена лише обов’язками. Саме тому важливим у цій боротьбі серед іншого є й розуміння причин таких обмежень, що склалися історично, знання історії формування звичаєвого права та правових норм, які визначали і продовжують визначати поведінку індійських жінок, створюють певні правові рамки, за які ті не в праві вийти, у такий спосіб обмежуючи свободу жінок на самовираження. На основі аналізу найдавніших староіндійських законодавчих джерел – «Артхашастри» та «Законів Ману», які формувалися упродовж IV ст. до н. е. – ІІ ст. н. е., розкривається соціально-правове становище індійських жінок в останні століття старої ери – на початку нашої ери, тобто у період, коли, власне, й формувалися ці законодавчі збірки. Фактично, це є кодифікація звичаєвого права та усних традицій, які формувалися й існували у Стародавній Індії упродовж багатьох століть. І лише коли така форма законів перестала задовольняти потреби низки староіндійських держав, почали складатися збірки фіксованих письмових правових норм. Спираючись на пункти цих законів, у статті показано правове становище індійської жінки упродовж її життя – від народження і до старості, визначено умови виховання і навчання дівчаток, укладання шлюбу; розкрито обов’язки жінок у сімейному житті, вихованні дітей, побуті; розглядається питання про право спадкування тощо. Визначено, що в основі законодавчого права Стародавньої Індії лежать релігійно-етичні та філософські норми, ритуали, правила. Саме вони визначили на багато століть правове становище жінки. Його особливістю є з одного боку – шанобливе ставлення до жінки-матері, дружини, доньки, постійна турбота про неї, опіка, відсторонення її від будь-яких проблем. З іншого ж боку, жінка у староіндійському суспільстві, фактично, мала лише обов’язки і була позбавлена будь-яких прав.

Посилання

1. Артхашастра или Наука политики (перевод с санскрита). Изд. подготовил В. И. Кальянов : Издательство Академии Наук СССР. Москва – Ленинград. 1959. 798 с.
2. Законы Ману. Москва : Изд-во ЭКСМО-Пресс, 2002. 496 с. (Серия «Антология мудрости»).
3. Білик В. Роль і місце жінки в старосхідному суспільстві (на прикладі Стародавньої Месопотамії) Науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Серія : Історичні науки. Луцьк, 2019. № 5(389). С.115–121.
4. Кириченко Т. Місце і роль жінки у країнах ісламського світу. ПРАВО І БЕЗПЕКА. 2010. № 5(37). С. 263–266.
5. Колос М. Стародавній Схід: генезис кримінально-правового регулювання та охорони суспільних відносин. Часопис Національного університету «Острозька академія». Серія : Право. 2015. № 2(12). С. 2–30. URL: http://lj.oa.edu.ua/articles /2015/n2/15kmiosv.pdf (дата звернення: 13.02.2022).
6. Ліщук Л. Гендерні ролі в історії цивілізації. Мультиверсум. Філософський альманах : зб. наук. пр. 2007. Вип. 63. С. 214–227.
7. Олешко С., Біла О. Історичний ракурс уявлень про жінку в різні епохи. Наукові записки Національного університету «Острозька академія». 2016. Вип. 2. С. 141–147.
8. Рождественська О. С. Вплив стародавніх традицій на соціально-правове становище жінки в сучасній Індії. Часопис з юридичних наук. Харків, 2014. С.1–12.
9. Рождественська О. С. Закони Ману та соціально-правове становище жінки у сучасній Індії. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія : ПРАВО. 2012. Вип.12. С. 64–68.
10. Щербина Т. М. Сімейно-правовий статус жінки: порівняльний аналіз досвіду Індії та України. Форум права. 2015. № 4. С. 341–345.
Опубліковано
2022-08-05
Як цитувати
Білик, В. (2022). ПРАВОВЕ СТАНОВИЩЕ ЖІНКИ У СТАРОДАВНІЙ ІНДІЇ. Літопис Волині, (26), 194-198. https://doi.org/10.32782/2305-9389/2022.26.31
Розділ
Всесвітня історія