POLICY OF THE SOVIET STATE REGARDING FOOD SUPPLY OF UKRAINIAN WORKERS IN 1929–1933 (ON THE EXAMPLE OF KHARKIV)

Keywords: Communist assault, card system of normalized supply of goods, product provision of workers on production-class principle, catering

Abstract

The article examines the material situation of Ukrainian workers (based on the materials of the city Kharkiv) during Stalin’s communist assault, and it is proved that as a result of the economic crisis, the food security of workers by cards and in public canteens worsened. The author proposes to consider the lack of food and manifestations of hunger among the workers of Kharkiv and in general in the USSR in the first half of the 1930’s because of the communist assault and the forced seizure of bread from the peasants by the method of prodrosverstka. Bread seized from peasants went abroad. The currency received from the sale of grain was used for the construction of new buildings of the first five-year plan. Financing of huge capital investments was carried out by the state at the expense of issuing an additional amount of money, not backed by goods, which caused inflation and, as a result, an economic crisis. Because of inflation, prices on the free market have increased. In the conditions of forced bread harvesting and the economic crisis, the state did not have enough bread for the normal food supply of urban workers, even in the capital of the USSR, so it introduced centralized distribution of products, and then gradually removed a number of categories of workers from centralized supply. According to archival data and memories of foreigners, this policy of the Soviet leadership led to a gradual deterioration of the food supply of workers and members of their families, and during 1932–1933 to manifestations of cannibalism, mass thefts at food industry enterprises, as well as to numerous cases of death from hunger and diseases of a large number of Kharkiv residents.

References

1. Кульчицький С. Участь робітників України у створенні фонду соціалістичної індустріалізації. Київ, 1975. 175 с.
2. Державний архів Харківської області. Путівник (рукопис) / авт.-упоряд. : Л. Молот та ін. Харків, 2008. 1022 с.
3. Ніколаюк Т. Продовольче становище в містах УСРР під час «комуністичного штурму» 1929–1932 рр. Український історичний журнал. Київ, 2020. Число 6. С. 4–20.
4. Державний архів Харківської області. Ф. 5. Оп. 1. Спр. 52. 74 арк.
5. Центральний державний архів вищих органів влади та управління України. Ф. № Р-2. Оп. 5. Спр. 1354. 819 арк.
6. Ніколаюк Т. Політика держави щодо мотивації праці робітників у промисловості України (1929–1938 рр.) : дис. … канд. іст. наук : 07.00.01. Острог, 1999. 337 с.
7. Центральний державний архів громадських об’єднань України. Ф. 1. Оп. 6. Спр. 213. 126 арк.
8. Нечаєва Т. Економічні стимули мотивації праці робітників України в 1929–1932 рр. Український історичний журнал. Київ, 1998. № 5. С. 75–86.
9. Центральний державний архів громадських об’єднань України. Ф. 1. Оп. 20. Спр. 5464. 104 арк.
10. Центральний державний архів громадських об’єднань України. Ф. 1. Оп. 20. Спр. 5455. 162 арк.
11. Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 рр. в Україні / авт. кол. : І. Юхновський (кер.) та ін. Київ, 2008. 1000 с.
12. Листи з Харкова: Голод в Україні та на Північному Кавказі у повідомленнях італійських дипломатів: 1932–1933 рр. / упор. А. Граціозі. Харків, 2007. 256 с.
13. Центральний державний архів громадських об’єднань України. Ф. 1. Оп. 20. Спр. 5272. 170 арк.
14. Центральний державний архів громадських об’єднань України. Ф. 1. Оп. 20. Спр. 6234. 124 арк.
15. Центральний державний архів громадських об’єднань України Ф. 1. Оп. 20. Спр. 6377. 206 арк.
16. Центральний державний архів громадських об’єднань України. Ф. 1. Оп. 6. Спр. 281. 221 арк.
17. Злочин. Документальне наукове видання / упор. Петро Кардаш. Київ, 2007. 560 с.
18. Центральний державний архів громадських об’єднань України. Ф. 1. Оп. 6. Спр. 238. 209 арк.
19. Державний архів Харківської області. Ф. 2. Оп. 1. Спр. 55. 140 арк.
20. Центральний державний архів громадських об’єднань України. Ф. 1. Оп. 20. Спр. 6381. 106 арк.
21. Геноцид в Україні 1932–1933 pp.: за матеріалами кримінальної справи № 475 / НАН України ; Ін-т укр. археогр. та джерелозн. ім. М.C. Грушевського ; Ін-т нац. пам’яті ; Служба безпеки України ; упоряд. : М. Герасименко, В. Удовиченко. Київ, 2014. 560 с.
22. Марочко В. Діяльність торгсинівської системи міста Києва. Проблеми історії України: факти, судження, пошуки : міжвідомчий збірник наукових праць. Київ, 2008, 18. C. 163–175.
23. Державний архів Харківської області. Ф. 2. Оп. 1. Спр. 138. 210 арк.
24. Центральний державний архів громадських об’єднань України. Ф. 1. Оп. 20. Спр. 6211. 60 арк.
25. Центральний державний архів громадських об’єднань України. Ф. 1. Оп. 20. Спр. 6229. 91 арк.
26. Центральний державний архів громадських об’єднань України. Ф. 1. Оп. 20. Спр. 6274. 201 арк.
Published
2023-06-08
How to Cite
Nikolaiuk, T. (2023). POLICY OF THE SOVIET STATE REGARDING FOOD SUPPLY OF UKRAINIAN WORKERS IN 1929–1933 (ON THE EXAMPLE OF KHARKIV). Litopys Volyni, (28), 154-158. https://doi.org/10.32782/2305-9389/2023.28.21
Section
History of Ukraine